Pagina's

zaterdag 30 mei 2015

HEDEN: ontdekken



Op HEDEN duik je letterlijk onder in een wereld waar het graven van tunnels de weg is naar vrijheid en waar fictieve horizonnen bestaan. Ontdekken als een zoektocht naar instinct en autonomie in een wereld van verwachtingen en keuzestress.

Presentator Rutger Middendorp neemt je mee langs een bijzondere tentoonstelling-voor-een-avond in de Kanselarij te Leeuwarden waarbij drie kunstenaars vertellen, laten zien én ruiken wat er buiten het atelier te ontdekken valt. Filosoof en publicist Coen Simon toont ons de wereld onder de dikke laag vooroordelen, abstracties, ideeën en wensdromen. Aansluitend muziek en napraten in het HEDENcafé!

Wat is HEDEN?

HEDEN is een enerverende avond rondom een actueel thema in de kunst en de wetenschap. De avond wordt georganiseerd door kunstinitiatief VHDG.

Lezing

Coen Simon (NL, 1972) Sommige gebeurtenissen zijn zó toevallig dat het moeilijk is er geen boodschap in te zien. Maar een boodschap waarvan? Van een andere werkelijkheid? In “Zo begint iedere Ziener” waarschuwt de toonaangevende filosoof Coen Simon dat het hedendaagse gevecht om de waarheid tussen geloof en wetenschap uiteindelijk de ondergang zal betekenen van het belangrijkste wat de mens bezit: zijn persoonlijke ervaring.

Expositie & interviews

Jan Blank (NL, 1990) geeft al meerdere jaren vorm aan zijn eigen fictieve eiland. De horizon, als metafoor voor de verte, de leegte en de verbeelding, worden steeds een belangrijker onderdeel van zijn werk. Nu is hij bezig met het bouwen van zijn eigen boot, waarmee hij wil varen naar de horizon om te ervaren wat tot nu toe geschilderd bleef.
Lotte Geeven (NL, 1980) maakt avontuurlijke portretten over de menselijke verhouding tot ongrijpbare abstracte zaken als het luchtruim of de aardbol. Op zoek naar plaatsen waar deze verhouding afwijkt, reist ze door de wereld. Ter plekke bestudeert ze hoe we deze complexe fenomenen proberen te begrijpen en controleren.
Leanne Wijnsma (NL, 1987) begon anderhalf jaar geleden tunnels te graven uit een persoonlijke drang naar vrijheid. “Escape” bestaat uit een serie ondergrondse performances waarin de kunstenaar reageert op de dubbele betekenis van vrijheid in onze huidige maatschappij.

Inloop: 20:00 uur
Start programma: 20:30 uur
Entree: €7,50 voor studenten € 5,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten