Pagina's

dinsdag 22 december 2015

Kinderfietsen doneren



In Groningen groeit 1 op de 5 kinderen op in een gezin waar nauwelijks geld is voor een gezond ontbijt, nieuwe kleren of een fiets. Alle kinderen verdienen een gelijke kans. Kom daarom in actie!
Check je schuur of zolder op ongebruikte kinderfietsen (t/m 12 jaar) en breng ‘m op 22 en 23 december langs in de Kerststalling op de Vismarkt tussen 11 en 16 uur.


Wat een succes deze actie, 93 fietsen opgehaald op de Vismarkt en al meer dan 50 online aanmeldingen! Iedereen hartstikke bedankt, mooi om te zien dat mensen zo bereid zijn om zich in te zetten!
Ook bedankt aan Maria Koijck voor de fantastische kerststal en de sublieme styling kwaliteiten en natuurlijk de mannen van WerkPro die de fietsen hebben gepareerd, inzamelen en gaan verspreiden.





maandag 14 december 2015

Pop Up WeekendExpo 'Buiten is het Koud'

Kunsthandel Peter ter Braak presenteert, i.s.m. TAPED en ter gelegenheid van Winterwelvaart 2015, een Pop Up weekendexpo van 18 december tot en met 20 december a.s., aan de Noorderhaven 50 te Groningen, met als subtitel:
'Buiten is het koud'.
TAPED ging hiervoor op zoek naar professionele kunstenaars uit Groningen en omgeving die hedendaagse, moderne kunst maken, die het illustratieve raken. Daaruit selecteerden we 10 zeer inspirerende deelnemers: Anneliet van Beelen, Bente Westerhuis, Faisel Saro, Lieselot van Damme, Marja Hagenauw, Mirjam Offringa, Oscar Venema, Rosa Everts, Ruurd de Jager en Sander Wiersma.
Om ook ouders de gelegenheid te geven dat weekend eens rustig de kunsten te komen bekijken, organiseert TAPED tevens 'Kunstfilosofie voor Kidzz' met filosofiejuf Fabien van der Ham op zaterdagmiddag 19 december a.s. vanaf 14:30 uur.
En Peter ter Braak heeft de Groningse muzikant Bert Hadders uitgenodigd om op zondagmiddag live te komen optreden vanaf 16:00 uur.
De expositie wordt bovendien zeer exclusief geopend op vrijdag 18 december a.s., om 17:00 uur door Harm Wierda & Baukje Schaafsma (bekend van Harm's Fork), die speciaal voor deze Pop Up Expo een akoestisch nummer ter gehore zullen brengen. Voor het eerst met z'n twee live!
Namens alle deelnemende vrijwilligers: graag tot ziens tijdens Winterwelvaart bij kunsthandel Peter ter Braak!


dinsdag 17 november 2015

NHL Productiehuis De Kunsten: Wat verhef jij tot een kunst in je vrije tijd?

Ik ben opzoek naar studenten die bijzondere dingen maken! Voor een heel erg leuk project op de NHL!

Tekst:

We zijn opzoek naar studenten die bijzondere dingen maken in hun vrije tijd. Omdat er meer dan 11 000 studenten aan de NHL studeren, en wij die niet allemaal persoonlijk kennen, hebben we uw hulp nodig! Kent u studenten die in hun vrije tijd bijzondere dingen maken? Wij willen ze graag leren kennen!

Onder het motto: 'Je kunt alles tot een kunst verheffen' is de vraag van het NHL Productiehuis de Kunsten aan de studenten ;“Wat doen jullie eigenlijk als jullie hier niet zijn?” Wie ben je dan, wat maak je dan? Wat zijn je passies? Je hobby’s, heb je je eigen youtube kanaal? Ben je een begaafde bonsaiboomsnoeier, bouw je boten, heb je je eigen radiostation, maak je lego-bouwwerken, bak je taarten, maak je kleding. Kortom; Wat verhef jij tot een kunst in je vrije tijd?

Wij zijn op zoek naar alle studenten, van alle opleidingen om zo  een diverse mix te verzamelen.

We willen studenten laten zien dat kunst breder is dan alleen schilderijen maken, of in opdracht werken. Dat kunst zich niet alleen beperkt tot klassieke vormen van beeldende kunst, maar dat alles tot een kunst verheven kan worden. Door middel van een verzameltentoonstelling binnen de NHL gaan we tastbaar maken hoeveel talent er eigenlijk in huis is. Ons uitgangspunt hierbij is: 'Niets is te gek, als het door de deur past, doen we het.'

Dus kent u studenten die op kunstzinnige wijze een passie beoefent? Geef ze op en stuur ons de contactgegevens en een korte beschrijving van wat de student doet en dan doen wij de rest. U kunt tot eind november studenten opgeven, de tentoonstelling staat gepland voor januari/ februari.

Opgeven kan via Productiehuis@nhl.nl of via Lieselot Van Damme (extern curator en coördinator van het project)


We hopen snel van u te horen!

Hartelijke groet,
Lieselot Van Damme en Eric Kuizenga



maandag 5 oktober 2015

Restauratie Feithhuis

Ja, ik had weer een leuk restauratie klusje. Ik mocht mijn moeder, Lut Gielen (Facebook)  een aantal dagen assisteren in het restaureren van ornamenten in het Feithhuis.




donderdag 24 september 2015

Gevangenismuseum Veenhuizen

Afgelopen zomer ben ik in opdracht van Veenbrand bezig geweest met het project: 'Turven in Veenhuizen' in het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Omdat het gevangenismuseum de miljoenste bezoeker verwachte in september hebben we deze bijzondere campagne bedacht om dit memorabel feit bekendheid te geven. Samen met bezoekers, vrijwilligers, ondernemers van Veenhuizen, prominenten en scholieren en onder leiding van Ellen den Hollander hebben we 999.999 streepjes gezet. Het miljoenste streepje werd door de miljoenste bezoeker gezet.

Het resultaat: landelijke en regionale pers, een te gek afsluit feest en een mooi beeld als herinnering aan deze actie en een diploma streepjes zetten ;)

In opdracht van: Veenbrand (http://veenbrand.nl/)
In samenwerking met: Ellen den Hollander


Resulaat:

Item op RTV Drenthe:

Kick off- item RTV Drenthe

vrijdag 12 juni 2015

Mondriaanfonds subsidie binnen voor VHDG!



We kunnen met trots melden dat we een subsidie van het Mondriaan fond hebben ontvangen! In totaal hebben 22 kleine kunstruimtes en kunstenaars initiatieven in Nederland een bijdrage gekregen.
De instellingen die een bijdrage krijgen zijn: 222Lodge (Dordrecht), B32 (Maastricht), B.a.d. (Rotterdam), Billytown (Den Haag), Code Rood (Arnhem), De Fabriek (Eindhoven), FIBER (Amsterdam), FLAT (Amsterdam), Fw: (Amsterdam), Greylight Projects (Hoensbroek), Here To Support (Amsterdam), Stichting IK  (Oost-Souburg), Kunstverein (Amsterdam), De Perifeer (Deventer), PrintRoom (Rotterdam), RONGWRONG (Amsterdam), San Serriffe (Amsterdam), SIGN (Groningen), Studio Complex & Hangarrrrrr (Enschede), The Side Room (Amsterdam) en Whatspace (Tilburg).


zaterdag 30 mei 2015

HEDEN: ontdekken



Op HEDEN duik je letterlijk onder in een wereld waar het graven van tunnels de weg is naar vrijheid en waar fictieve horizonnen bestaan. Ontdekken als een zoektocht naar instinct en autonomie in een wereld van verwachtingen en keuzestress.

Presentator Rutger Middendorp neemt je mee langs een bijzondere tentoonstelling-voor-een-avond in de Kanselarij te Leeuwarden waarbij drie kunstenaars vertellen, laten zien én ruiken wat er buiten het atelier te ontdekken valt. Filosoof en publicist Coen Simon toont ons de wereld onder de dikke laag vooroordelen, abstracties, ideeën en wensdromen. Aansluitend muziek en napraten in het HEDENcafé!

Wat is HEDEN?

HEDEN is een enerverende avond rondom een actueel thema in de kunst en de wetenschap. De avond wordt georganiseerd door kunstinitiatief VHDG.

Lezing

Coen Simon (NL, 1972) Sommige gebeurtenissen zijn zó toevallig dat het moeilijk is er geen boodschap in te zien. Maar een boodschap waarvan? Van een andere werkelijkheid? In “Zo begint iedere Ziener” waarschuwt de toonaangevende filosoof Coen Simon dat het hedendaagse gevecht om de waarheid tussen geloof en wetenschap uiteindelijk de ondergang zal betekenen van het belangrijkste wat de mens bezit: zijn persoonlijke ervaring.

Expositie & interviews

Jan Blank (NL, 1990) geeft al meerdere jaren vorm aan zijn eigen fictieve eiland. De horizon, als metafoor voor de verte, de leegte en de verbeelding, worden steeds een belangrijker onderdeel van zijn werk. Nu is hij bezig met het bouwen van zijn eigen boot, waarmee hij wil varen naar de horizon om te ervaren wat tot nu toe geschilderd bleef.
Lotte Geeven (NL, 1980) maakt avontuurlijke portretten over de menselijke verhouding tot ongrijpbare abstracte zaken als het luchtruim of de aardbol. Op zoek naar plaatsen waar deze verhouding afwijkt, reist ze door de wereld. Ter plekke bestudeert ze hoe we deze complexe fenomenen proberen te begrijpen en controleren.
Leanne Wijnsma (NL, 1987) begon anderhalf jaar geleden tunnels te graven uit een persoonlijke drang naar vrijheid. “Escape” bestaat uit een serie ondergrondse performances waarin de kunstenaar reageert op de dubbele betekenis van vrijheid in onze huidige maatschappij.

Inloop: 20:00 uur
Start programma: 20:30 uur
Entree: €7,50 voor studenten € 5,-

vrijdag 9 januari 2015

HEDEN: Vergeten

 Op 31 januari is er weer een HEDEN avond! Deze keer met het thema: 'vergeten'!




HEDEN
vergeten

We onthouden wat we willen vergeten en vergeten wat we willen onthouden. Op HEDEN duik je voor één avond onder in het rijk der vervlogen herinneringen, waar vergeefse aandenkens en visueel geheugenverlies de dienst uitmaken.

Presentator Rutger Middendorp neemt je mee langs een bijzondere tentoonstelling-voor-een-avond in de Kanselarij te Leeuwarden, waarbij drie ‘vergeetkunstenaars’ vertellen én laten zien wat hen bezighoudt en geheugenpsycholoog Douwe Draaisma het raadselachtige ‘vergeten’ vanuit de wetenschap benadert. Met aansluitend napraten in het HEDENcafé!

Wat is HEDEN?
HEDEN is een enerverende avond rondom een actueel thema in de kunst en de wetenschap. De avond wordt georganiseerd door kunstinitiatief VHDG, in samenwerking met UCF.
  
LEZING
Prof. dr. Douwe Draaisma (NL, 1953) is gespecialiseerd in het menselijk geheugen. ‘Vergeten’ is een van zijn fascinaties. Want waarom bestaat er wel een geheugentechniek, maar geen vergeettechniek? Herinneren we ons de foto of de daadwerkelijke gebeurtenis? Waar blijven verdrongen herinneringen? En waarom is het vastleggen van herinneringen zo verleidelijk? Vergeten is echter geen gebrek, stelt Draaisma, maar een van de belangrijkste vermogens van ons geheugen.

EXPOSITIE & INTERVIEWS
Arjen Boerstra (NL, 1967) wekt in zijn multimediale kunstprojecten het verleden opnieuw tot leven. In zijn werk lopen persoonlijke herinneringen, historische feiten en ontdekkingen op wonderlijke wijze door elkaar. Op HEDEN zie je hoe hij met Meccano zijn vroege jeugd reconstrueert.

Anno Dijkstra (NL, 1970) probeert iconische mediabeelden van hun de vluchtige, ongrijpbare aard te ontdoen door er fysieke monumenten voor op te richten. Zijn allemansherinneringen zijn persoonlijk en onpersoonlijk tegelijk. Ze gaan de hele wereld over: van Madrid tot Moskou.

Jasper Rigole (BE, 1980) behoedt andermans ‘weesherinneringen’ voor de vergetelheid. Sinds 2005 werkt hij aan ‘Het Internationaal Instituut voor de Conservatie, Archivering en Verspreiding van Andermans Herinneringen’. Dit archief bestaat uit duizenden op rommelmarkten gevonden foto’s en 8 mm-films. Met zijn kunstwerken probeert hij de beelden hun verloren emotionele waarde terug te geven. Het leverde hem onder andere de Young Belgian Art Prize op.