Pagina's

vrijdag 9 januari 2015

HEDEN: Vergeten

 Op 31 januari is er weer een HEDEN avond! Deze keer met het thema: 'vergeten'!




HEDEN
vergeten

We onthouden wat we willen vergeten en vergeten wat we willen onthouden. Op HEDEN duik je voor één avond onder in het rijk der vervlogen herinneringen, waar vergeefse aandenkens en visueel geheugenverlies de dienst uitmaken.

Presentator Rutger Middendorp neemt je mee langs een bijzondere tentoonstelling-voor-een-avond in de Kanselarij te Leeuwarden, waarbij drie ‘vergeetkunstenaars’ vertellen én laten zien wat hen bezighoudt en geheugenpsycholoog Douwe Draaisma het raadselachtige ‘vergeten’ vanuit de wetenschap benadert. Met aansluitend napraten in het HEDENcafé!

Wat is HEDEN?
HEDEN is een enerverende avond rondom een actueel thema in de kunst en de wetenschap. De avond wordt georganiseerd door kunstinitiatief VHDG, in samenwerking met UCF.
  
LEZING
Prof. dr. Douwe Draaisma (NL, 1953) is gespecialiseerd in het menselijk geheugen. ‘Vergeten’ is een van zijn fascinaties. Want waarom bestaat er wel een geheugentechniek, maar geen vergeettechniek? Herinneren we ons de foto of de daadwerkelijke gebeurtenis? Waar blijven verdrongen herinneringen? En waarom is het vastleggen van herinneringen zo verleidelijk? Vergeten is echter geen gebrek, stelt Draaisma, maar een van de belangrijkste vermogens van ons geheugen.

EXPOSITIE & INTERVIEWS
Arjen Boerstra (NL, 1967) wekt in zijn multimediale kunstprojecten het verleden opnieuw tot leven. In zijn werk lopen persoonlijke herinneringen, historische feiten en ontdekkingen op wonderlijke wijze door elkaar. Op HEDEN zie je hoe hij met Meccano zijn vroege jeugd reconstrueert.

Anno Dijkstra (NL, 1970) probeert iconische mediabeelden van hun de vluchtige, ongrijpbare aard te ontdoen door er fysieke monumenten voor op te richten. Zijn allemansherinneringen zijn persoonlijk en onpersoonlijk tegelijk. Ze gaan de hele wereld over: van Madrid tot Moskou.

Jasper Rigole (BE, 1980) behoedt andermans ‘weesherinneringen’ voor de vergetelheid. Sinds 2005 werkt hij aan ‘Het Internationaal Instituut voor de Conservatie, Archivering en Verspreiding van Andermans Herinneringen’. Dit archief bestaat uit duizenden op rommelmarkten gevonden foto’s en 8 mm-films. Met zijn kunstwerken probeert hij de beelden hun verloren emotionele waarde terug te geven. Het leverde hem onder andere de Young Belgian Art Prize op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten