Pagina's

donderdag 15 maart 2018

Sil Krol

 Sil Krol is de eerste artist-in-residence bij stichting VHDG. Afgelopen maand werkte hij in Leeuwarden aan een anoniem sculptuur met onduidelijke pretenties. Dit fysiek groeiende kunstwerk beproeft zijn eigen identiteit en bestaansrecht, afhankelijk van de waarneming. De expositie sluit aan op de artist-in-residence en laat het nieuwe sculptuur en eerdere werken van Krol zien. Hierin onderzoekt de kunstenaar het begrip ‘openbare ruimte’ en de hedendaagse perceptie ervan.
Hoe verhouden we ons tot de objecten van de straat, en specifiek tot kunstobjecten in de openbare ruimte? Wat is nog zichtbaar in de ‘visueel verzadigde’ stad waarin allerlei uitingen van architectuur, beeldcultuur en commercie met elkaar concurreren om de aandachtige blik van de toeschouwer? Objecten zoals elektriciteitskastjes worden doorgaans ongezien gecategoriseerd als irrelevant en uit je blik weg gefilterd. Dit proces is in bepaalde gevallen ook van toepassing bij kunst in de openbare ruimte. Een kunstwerk op de hoek van de straat kan jarenlang over het hoofd worden gezien door bewoners uit de omgeving.
De vraag stelt zich; wat is de toevoeging van kunst aan de openbare ruimte wanneer het niet wordt waargenomen?
De expositie ‘Attention – How we see public space’ duikt in op deze vraagstukken en geeft aanleiding om de openbare ruimte in een ander perspectief te zien.
Het werk van Sil Krol (1986) bestaat uit interventies in de openbare ruimte en site-specifieke installaties. De sculpturen, architectonische ingrepen en acties verschijnen spontaan en nemen dankzij hun strakke beeldtaal soms officiële gedaantes aan, die de toeschouwer kan doen vertwijfelen.
Opening
zaterdag 31 maart, 14.00 uur
Tentoonstelling
31 maart 2018 t/m 21 april 2018
Openingstijden
woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Locatie
Projectruimte H47, Haniasteeg 47, Leeuwarden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten